Menu

Introduktion

Slægter tager blodig hævn over hinanden i de islandske sagaer. Mennesker og natur mødes i en fælles verden, hvor alting har en sjæl i de grønlandske myter. Og de færøske kvad (folkeviser) genfortæller historien om fortidens helte, mens folk hånd i hånd danser kædedans og synger med på omkvædet.

Vi skal lære at kende eventyret, sagaen, myten og folkevisen fra hinanden – og sammen reflektere over deres genretræk, altså hvordan vi kan kende dem fra andre tekster. 

Alle de historier vi skal høre, har det tilfælles, at de oprindeligt kommer fra en mundtlig fortæller-tradition. Altså fra en tid og et sted, hvor man ikke skrev historierne ned, men fortalte dem til hinanden. Under den periode vi kalder Romantikken, som startede tidligt i 1800-tallet, begyndte nogle mennesker at indsamle mundtlige fortællinger og skrive dem ned. Sagaerne blev dog nedskrevet langt tidligere.

Fordi historierne oprindeligt blev fortalt fra mund til mund, kan nogle af dem findes i forskellige versioner. Og så skal man nok ikke tro på alt, hvad man hører i dette forløb, selvom mange af sagaerne, så vidt vi ved, mest af alt er sande.

Opgave:

  • Sæt jer i grupper på 2-4 elever
  • Snak om, hvad I ved om genrerne: Eventyr, saga, myte og folkevise.
  • Lav et lille mindmap, hvor i skriver nogle stikord til hver genre.