Internet i Grønland og på Færøerne
Etablering af internet er en udfordring i Grønland, hvor internettet, selv de steder med bedst dækning, er en del langsommere end i Danmark. Desuden står man uden mobildækning, hvis man ikke opholder sig i nærheden af en telemast. Det betyder i praksis, at man ikke har mobildækning, så snart man har bevæget sig lidt udenfor fastbeboede områder. Igen gør de store afstande og spredte byer og bygder opgaven kompliceret for det grønlandske teleselskab Tusass.
I 2009 blev et nyt søkabel med forbindelse til både Island og Canada taget i brug i Vestgrønland. Dermed steg hastigheden på internet. Med tiden førte dette også til, at priserne faldt. I dag kan man få et fornuftigt internetabonnement i Nuuk for 800 kr. om måneden. Bor du i f.eks. Tasiilaq, hvor internet hentes ned via satellit, skal du til gengæld betale det samme for et abonnement med 1/5 af hastigheden.
Vi skal ikke meget mere end 10 år tilbage i Grønland, før de fleste private havde modemforbindelser, hvor man betalte for datatrafik. Selvom dette var før udbredelsen af Netflix, kom en helt almindelig månedlig internetregning for en husstand hurtigt op over 1000 kr.
Opgave:
- Se reklamen for Tusass flatrate internet
- Find ud af, hvad hastigheden er på internet, der hvor du bor, og hvad du betaler for det.
- Regn ud, hvad den årlige pris er for dig, og hvad den ville være i Grønland.
På Færøerne er internettet også langsommere end i Danmark. Tilgengæld har stort set alle landområder 4G mobildækning. Firmaet Ericsson er yderligere i gang med at etablere 5G dækning, og så vil Færøerne overhale Danmark i internethastighed på mobiltelefoner. Men faktisk skulle det have været det kinesiske firma Huawei, der udbyggede det færøske internet. Dette førte til bekymring hos danske politikere om kinesisk spionage, og kort tid efter ændrede Føroya Tele planerne for udbygningen.