Specialiteter fra Grønland
I Grønland har man en genre af mad, kaldet kalaalimernit - grønlandsk proviant, som er lavet af grønlandske råvarer. Den helt store specialitet her er mattak, som består af rå hvalhud med spæk. Man spiser det i små stykker ved at drysse Aromat på eller dyppe det i soya, inden man tager det i munden. Så skal man tygge det godt igennem, inden man sluger det. Det lyder måske ikke så lækkert, og det er lidt som at tygge i gummi, men det smager ret godt.
Tørfisk er også at finde på snackbordet med kalaalimernit, og man tørrer også kød fra hval, sæl og rensdyr. Tørret fisk er i øvrigt noget, man spiser i hele Nordatlanten. I Grønland spiser man nogle gange tørfisk sammen med et stykke rå sælspæk, for at opbløde den lidt papagtige konsistens ved fisken.
Hele tørrede ammassat (lodde) er også en specialitet. Inden man spiser dem, kan man lige rykke hovedet af og tage stykket med indvolde ud. Ammassat er en lille fisk, der kommer til Grønland i store flokke om sommeren for at yngle. Her skovler man fiskene op i kassevis med store net. Ammassat kan sagtens steges og spises friske, men de fleste bliver tørret, inden de bliver spist. Mikrobiologen Aviaja Lyberth Hauptmann har fundet ud af, at tørrede ammassat er en rigtig god måde at få spist nok kalk, fordi man spiser fisken med skelet.
Når der skal mere end snacks på bordet, så er suaasat (suppe) den traditionelle måde at tilberede mad på. Den kan laves med sæl og hval, havfugle eller landpattedyr. I dag bliver der også stegt og grillet rensdyr og meget andet. Du kan f.eks. snuppe en burger med pulled-moskusokse i Kangerlussuaq Lufthavn. Kokke som Inunnguaq Hegelund, som du kan møde i filmen nedenfor, eksperimenterer desuden med at lave gourmetmad med grønlandske råvarer.
Opgave:
- Diskuter i grupper, om der er noget mad, I synes, der er specielt dansk?