Specialiteter fra Færøerne
På Færøerne er skærpekød en af landets store madspecialiteter. Næsten alt det lam, der bliver slagtet på Færøerne, bliver lavet til skærpekød. Man laver det ved at hænge kødet til tørring med god udluftning. Under tørringen sker der en fermenterings-proces. Det er en gæringsproces, som dels konserverer kødet og altså gør, at det kan holde sig længere, men fermentering giver også en kraftigere smag. Efter 5 til 9 måneder er skærpekødet færdigt til at blive spist som pålæg på rugbrød eller sammen med kogte kartofler. Man spiser også andre specialiteter, som kommer fra får og lam.
Havet er en vigtig kilde til mad på Færøerne. Man spiser grindehval og selvfølgelig masser af fisk både frisk, tørret og saltet.
Tidligere var lunden et vigtigt fangstdyr, men der er ikke længere ret mange lunder på Færøerne. Derfor fanger man heller ikke så mange. Tidligere var kogt lunde med sandkage ellers en yndet spise. Man puttede simpelthen sandkage ind i den klargjorte fugle og kogte den. Man spiser fortsat andre havfugle, særligt mallemukken.
På Færøerne er man blevet kendt for gode restauranter. Restauranten Koks har vakt stor opmærksomhed ved at få tildelt 2 Michelin-stjerner. En Michelin-stjerne er en international udmærkelse og København har f.eks. bare 2 restauranter med 3 Michelin-stjerne og 6 med 2 stjerner. Lige nu er restauranten Koks dog flyttet til Ilimanaq, en lille bygd i Grønland, hvor kokkene bruger grønlandske råvarer, men i filmen nedenfor kan I komme med på et besøg på Koks, inden restauranten flyttede til Grønland.
Opgave:
Diskuter først spørgsmålene i grupper og snak så om dem i klassen.
- Kender I fermentering fra dansk mad?
- Hvad tror I, man fermenterer i Danmark?
- Hvorfor tror I fermentering er blevet så populært på Færøerne og i Grønland?