Menu

Sten og mineraler i Grønland

Grønlands undergrund er meget rig på mineraler og råstoffer. Alligevel er der ikke ret mange miner i Grønland. Klimaet gør det svært at udgrave og transportere råstofferne.

Syd for Nuuk ligger minen Aappaluttoq som udvinder rubiner, der bruges til smykkesten. Aappaluttoq betyder 'rød' på grønlandsk. Der findes mange andre smykkesten i Grønland, lige fra diamanter til safirer. Ved Nuuk findes en særlig smykkesten som kaldes nuummit. Den er mørk, men får nogle flotte gyldne eller blå reflekser, når stenen bliver poleret. Folk fra området samler smykkestenene og bruger dem i smykker og kunsthåndværk, men der er ingen minedrift efter dem.

Tidligere har der været flere miner i Grønland – både en guldmine og et marmorbrud. Den allermest værdifulde mine har uden tvivl været kryolitminen ved Ivittuut. Den var åben fra 1854 til 1987. Kryolit er et mineral, som bruges i aluminium. Danmark har tjent mange penge på Grønlands kryolit, og derfor kaldes det også ”det hvide guld”.

De ældste miner i Grønland er områder, hvor man har skåret fedtsten. Det er en meget blød sten, der er let at slibe og forme. Engang brugte man fedtsten til mange ting, f.eks. køkkenredskaber og tranlamper. I dag bruges fedtsten mest til figurer og souvenirs.

Opgave:

  • Åben denne pdf.
  • Hvilken sten er hvilken af de markerede i teksten? Du må gerne søge hjælp på internettet.