Menu

Isbjørnen og klimaforandringer

Isbjørnen er verdens største landlevende rovdyr. Hanen kan blive 3-4 meter høj og veje op til 1 ton. Isbjørnens pels er ikke hvid men gennemsigtig, og huden indenunder er sort for at holde på varmen fra solen.

Isbjørnen lever det meste af sit liv ude på havisen, hvor den fanger sæler. Derfor er den rigtig god til at svømme i det kolde vand. Forskere har, via GPS, fulgt en isbjørnehun, som svømmede 687 km på ni dage. Det er altså i vand, der er så koldt, at mennesker kun kan overleve i det i nogle få minutter.

Man forventer, at der kommer til at være færre isbjørne i fremtiden, fordi det bliver varmere, og perioderne uden havis derfor bliver længere. I denne periode går isbjørnen på land og spiser normalt ikke. Særligt hunnerne og ungerne har svært ved at overleve, hvis de skal klare sig i længere perioder uden mad.

Man kan allerede nu se en ændring i isbjørnenes adfærd. Nogle af dem bevæger sig længere omkring og kommer oftere ind i byerne end tidligere. I byerne kan de finde mad i skraldespande eller på tørrestativer, hvor slædehundenes foder hænger. I Grønland prøver man at jage isbjørnene ud af byen, men hvis det ikke lykkes, skyder man dem, fordi de er farlige for mennesker. Man har også opdaget, at der er en lille gruppe isbjørne i det sydlige Østgrønland, som lever ved en gletsjer inde i en fjord. Gletsjeren skubber hele tiden is ud i fjorden, og derfor kan isbjørnene klare sig her, også når fjorden ikke er frosset til. 

Man har set tegn på, at isbjørne godt kan finde nye metoder til at skaffe sig mad. Man har f.eks. set isbjørne, der fanger fisk ligesom deres slægtninge - de brune bjørne. På Svalbard har polske forskere også filmet en isbjørn, der jager rensdyr ud i vandet, drukner dem og spiser dem. Det kan du se i filmen nedenfor, hvis du er ok med at se dyr jage. Så måske kan isbjørnen godt klimatilpasse sig og overleve i en varmere verden.