Menu

Jordens farve

Det lyder måske fjollet, men jordens farve er ret vigtig for, hvor godt jorden holder på varmen. Du ved måske godt, at det er rarere at have en hvid T-shirt på, på en varm sommerdag, end en sort T-shirt. Det er fordi den hvide farve sender det meste af solens energi tilbage, mens den sorte farve holder på det meste af solens varme. Det kalder vi albedo-effekten.

Det meste af Grønland er dækket af is hele året rundt. Den is kalder vi indlands-isen, fordi den ligger inde i landet. En stor del af havene omkring Grønland er også dækket af is om vinteren. Den is kalder vi hav-isen. Omkring Nordpolen er der havis hele året rundt. Om vinteren kryber den havis ned og lægger sig omkring det nordlige Grønland. Når det bliver forår, trækker den sig tilbage igen.

Både havisen og indlandsisen er begyndt at blive mindre. Der er enormt meget is, så det kommer til at tage flere 1.000 år, hvis det smelter helt. Men fordi isen er hvid, sender den det meste af solens energi tilbage ud i rummet. Når isen bliver mindre, bliver der mere klippe og hav. Klippe og hav er meget mørkere end isen, og derfor holder det mere på varmen. Det er den vigtigste grund til at klimaforandringerne er større i Grønland, end i resten af verden. Fordi Grønland bliver mindre og mindre hvid, varmes området mere og mere op, og så smelter mere og mere is.

Hvis mennesker ikke får gjort noget ved klimaforandringerne, bliver jorden måske 6 grader varmere i gennemsnit. I Grønland bliver temperaturen måske 8 grader varmere, fordi klimaforandringerne er større der end i resten af verden. Det er ikke så slemt i Grønland. Så får man et klima, der ligner det, vi har i Danmark. Man vil skulle vænne sig til at leve på en anden måde med mindre is og sne, men man vil kunne udvikle landbrug og skovbrug.

Andre steder i verden vil det blive næsten umuligt for mennesker at leve, fordi det bliver for varmt. Nogle steder vil der komme meget mere ørken, og andre steder vil der være store oversvømmelser. Mange folk vil skulle finde et nyt sted at bo, fordi de ikke vil kunne leve, der hvor de bor i dag.

Opgave: Albedo-effekten

Albedoeffekten er et ord for det, at mørke ting suger mere energi fra solen, end hvide ting, som reflekterer solens energi lidt ligesom et spejl. Hvide ting sender altså solens energi tilbage ud i rummet.

I dette forsøg skal vi se, om vi kan måle albedoeffekten.

Det skal I bruge:   

  • 1 tom øl- eller sodavandsdåse pr. elev
  • Minimum 1 termometer (gerne 1 pr. 2 elever)
  • Sort og hvid maling
  • Sollys eller lys fra en stærk lampe
  1. Del klassen ind i grupper på 2 elever. Hver gruppe skal have 2 dåser.
  2. Grupperne maler den ene dåse sort og den anden dåse hvid og skriver navne på deres dåser.
  3. Fyld koldt vand fra hanen i dåserne og tjek, at vandet i begge dåser har samme temperatur. Sæt dåserne ud i solen eller tæt på en stærk lampe.
  4. Efter 2 timer måler vi temperaturen af vandet i både deres hvide og sorte dåser. Temperaturen skrives ned.
    • Var der forskel på temperaturen af vandet i de to dåser?
    • Hvilken gruppe fik den højeste temperatur af vandet og hvorfor?
    • Hvilken gruppe fik den højeste forskel mellem temperaturen i den hvide og sorte dåse og hvorfor?
    • Diskuter i klassen
      1. Kan man bruge albedoeffekten til at spare energi?
      2. Kan man bruge albedoeffekten til at undgå, at jorden bliver varmet op?