Introduktion
Vi ved alle sammen, at Danmark har en historie som magtcentrum i et imperium, der strakte sig ud over Skandinavien og henover Nordatlanten. I dette forløb skal vi zoome ind på Nordatlanten for at forstå: Hvordan Grønland, Island og Færøerne overhovedet fik noget med Danmark at gøre, hvorfor vi finder de sidste rester af imperiet i Nordatlanten, hvorfor Island forlod kongeriget og hvorfor mange i Grønland og på Færøerne drømmer om at følge Islands eksempel.
Rigsfællesskabet i dag står på skuldrene af nordboernes ekspansion i Nordatlanten, det der også kaldes landnamstiden, men nordboerne forsvandt fra Grønland, og det blev grønlændernes forfædre inuit, som blev boende i Grønland. Derfor er Rigsfællesskabet i dag et specielt møde mellem inuitisk, nordatlantisk og dansk kultur. Selvom der bliver talt meget om samarbejde og ligeværdighed i Danmark i forbindelse med Rigsfællesskabet i dag, er det vigtigt at være opmærksom på, at Danmark har været, og fortsat til dels er, den magtfulde i forholdet. Men særligt Grønland oplever nye bejlere i form af USA, Kina og også til dels Canada, som ønsker mere samarbejde med landet. Samtidig har Færøerne i mange år samarbejde med Rusland omkring fiskeri, hvilket flere i Danmark rynker på næsen af efter Ruslands angreb på Ukraine i februar 2022.
Historien om Nordatlanten er også historien om nogle folk, som ikke alle danskere føler samhørighed med, men som har en lang historie med at have meninger om Danmark, fordi Danmarks indflydelse i deres lande har været langt større end deres landes indflydelse på Danmark. Man kan måske derfor føle sig truffet eller ligefrem provokeret af de holdninger til Danmark og danskere, man kan støde på i Nordatlanten. Her kan man huske på, at man som privatperson og dansker naturligvis ikke er personligt ansvarlig for nogle dårlige beslutninger, der blev truffet før ens egen levetid. Men vi er ansvarlige for at interessere os for verden og at prøve at forstå, hvordan Danmark som nation har spillet en stor rolle for beboere i Nordatlanten.
Til at starte med skal vi dog læne os tilbage og se 6. afsnit af Martin Breum og Jacob Gottschaus serie om Rigsfællesskabet.