Menu

lørdag 12. april kl 16.00

Nordatlantisk Hus er stolte over snart at kunne præsentere et nyt permanent vægmaleri i huset. Vægmaleriet bliver skabt af den islandske kunstner Sara Riel som i perioden 2. april – 12. april vil udføre værket i trappegangen mellem stueetagen og 1. sal.

Alle er velkomne til at kigge forbi.

 

Maleriet offentliggøres officielt med en reception den 12. april kl. 16-18.

Program for åbningsreception:

Velkomst af Annette B. Lyberth, direktør i Nordatlantisk Hus

Tale ved Claus Houden, formand for Nordatlantisk Hus og Rådmand for Beskæftigelses- og Socialudvalget

Tale ved Michael Sabro-Lippert, erhvervscenterdirektør Fynske Bank

Tale ved Pétur Ásgeirsson, Islands ambassadør

Afsløring af værket og introduktion til værket af Sara Riel

Reception med forfriskninger og DJ Hrafnhildur Halldorsdóttir

-------------

Sara Riel (f. 1980) har løbende udviklet og omdefineret sine kunstprojekter gennem konstant eksperimentering. Hun har stor erfaring med at arbejde i forskellige miljøer og institutionelle sammenhænge, fra store institutioner til kunstnerdrevne rum, museer og offentlige rum.

Sara Riel har en unik status i den islandske kunstverden. Få kunstnere har lavet så store vægmalerier i offentlige rum og været så produktive inden for street art. Hendes vægmalerier er installationer i bylandskabet, hvor placeringen er nøje planlagt og tilpasset de omkringliggende omgivelser.


Vægmaleriet i Nordatlantisk Hus tager sit afsæt i Nordatlantens fælles historie og relationer på tværs af vores kulturer. Dette symboliseret af den grønlandske haj. Udover vægmaleriet består værket også af en installation skabt af små lýsi-perler (fiskeolie kapsler). Værket inviterer til samtaler om identitet, kulturarv og alt det som binder os sammen.

De unikke nordatlantiske kulturer er blevet formet af både vores fælles historie og det barske maritime miljø. Island blev en uafhængig republik i 1944, imens Grønland og Færøerne fortsat er autonome områder indenfor Kongeriget Danmark. Landende samarbejder ofte om emner som fiskerirettigheder, miljøforvaltning og økonomisk udvikling. De tre lande handler også med hinanden, især inden for fiskeri og relaterede industrier, som er vigtige for deres økonomier.

Den grønlandske haj

Den grønlandske haj er en bemærkelsesværdig art, der spiller en vigtig rolle i de arktiske og nordatlantiske havøkosystemer. Hajen lever dybt i det kolde vand, ofte på dybder over 2.000 meter. Den er blandt de længstlevende hvirveldyr på Jorden og kan leve i over 400 år, måske endda op til 500 år, hvilket gør den til en af de længstlevende dyr, vi kender.

Hajolien, især fra den grønlandske haj, er rig på omega-3 fedtsyrer og vitaminer og har derfor været brugt som kosttilskud og gør det fortsat i dag. Alle de nordiske lande har i mange år brugt Lýsi (hajolie) for at overleve.

Tidligere blev hajolie også brugt som brændstof til olielamper. Det var en billig og lettilgængelig energikilde, især i kystområder, hvor hajfiskeri var udbredt. Olien brændte langsomt og havde et højt røgpunkt, hvilket gjorde den ideel til lamper.

Hajens lange liv og brugen af dens olie i lamper, har en symbolsk betydning for de nordatlantiske folks daglige liv, især i vinterhalvåret, hvor lys har været afgørende for overlevelse.

Læs mere om Sara Riels arbejde på hendes hjemmeside HER

Vægmaleriet realiseres med støtte fra Fonden for Fynske Bank, Islands ambassade i Danmark samt Fondet for dansk-islandsk samarbejde. Tusind tak for jeres bidrag.